Veel bouwbedrijven zweren nog steeds bij de traditionele bouwtechnieken. Toch zien we meer en meer een opmars in houtskeletbouw (HSB). Dat is geen toeval gezien de vele voordelen en de duurzaamheid van deze techniek. Hier lees je er alles over! Wil je een nieuwe woning laten bouwen en ben je nu al helemaal overtuigd van houtskeletbouw? Contacteer dan meteen ENERBO voor een eerste afspraak.

CONTACTEER ONS

Modulair bouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw is al eeuwenlang razend populair in Noord-Amerika en Scandinavië. De laatste jaren zien we nu ook in onze streken dat meer en meer mensen de meerwaarde van prefab houtskeletbouw inzien en er heel bewust voor kiezen.
Houtskeletwoningen kennen trouwens amper architecturale beperkingen. Modern, klassiek, landelijk… Alle denkbare stijlen behoren tot de mogelijkheden. We passen steeds dezelfde opbouw als wandtype toe, maar door uiteenlopende afwerkingsmogelijkheden kan de woning er heel anders uitzien. Op die manier heb je zo goed als volledige architecturale vrijheid. Houtskeletbouw leent zich ideaal voor een optopping, uitbouw of volledige nieuwbouwwoning op maat.

Houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Bij prefab houtskeletbouw wordt de structuur van je woning (het skelet dus) uit hout opgetrokken. Dragende structuren zoals muren, vloeren en daken bestaan dan uit houten stijlen en regels. Om de stevigheid en stabiliteit van de constructie te garanderen, wordt aan de buitenzijde van de houten kaders beplating aangebracht. De ruimte tussen de stijlen wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Leidingen komen in een leidingspouw aan de binnenzijde van de wanden. Aan de buitenzijde kan je trouwens amper merken of een woning is opgetrokken uit houtskeletbouw of niet. De gevel kan worden afgewerkt met hout, maar ook met baksteen, bepleistering of beplating.

Houtskeletbouw

De voor- en nadelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw zit in de lift en dat heeft zo zijn redenen. Veel bouwbedrijven blijven er voorlopig nog van weg of kennen het niet echt. Jammer, want houtskeletbouw heeft vele voordelen.

Waar je bij de bouw van een nieuwbouwwoning volgens de traditionele technieken gemiddeld een jaar of meer zoet bent, is dit bij houtskeletbouw zeker niet het geval. Een groot voordeel is dat we in ons atelier het skelet al deels kunnen maken terwijl de fundering van je woning gelegd wordt. Muur per muur bereiden we voor gedurende 2 à 3 weken. Zodra de fundering in orde is, leggen we de puzzel op de werf in elkaar. Dit duurt 1 à 2 weken. De totale doorlooptijd van een sleutel-op-de-deurwoning (vanaf het begin van de werken tot een volledig afgewerkte woning) bedraagt 4 à 6 maanden. Let wel op: dit zijn gemiddelden. Afhankelijk van situatie tot situatie kan de doorlooptijd korter of langer zijn.

Hout is van nature het meest geschikte materiaal om energiezuinig te bouwen. De warmtegeleidingscoëfficient van hout ligt een pak lager dan die van bijvoorbeeld steen. Hout isoleert maar liefst 15 keer beter. Houten wanden hebben daardoor een hogere thermische weerstand en vertonen minder koudebruggen dan traditionele spouwmuren. Houtskeletwanden vormen naast de dragende structuur ook meteen een deel van de isolatie. Om dezelfde isolatiewaarden te halen als bij een traditioneel geïsoleerde muur volstaat een dunnere houtskeletwand. Door verder de juiste technieken te gebruiken bij de afwerking, behalen we makkelijk een E-peil van E30 of minder.

Sinds begin 2021 is het bouwen van een BEN-woning trouwens de standaard bij nieuwbouw. BEN staat voor bijna-energieneutraal. Zulke woningen verbruiken heel weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling of warm water. Dankzij de uitstekende eigenschappen van hout lukt een BEN-woning bouwen uit houtskelet prima.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld baksteen is hout een 100% hernieuwbaar, organisch en ecologisch product. De productie van de houten planken heeft een veel lagere impact op het milieu dan het productieproces voor traditionele materialen zoals bakstenen of beton.
Bij ENERBO gebruiken we steeds SLS-hout (Scandinavian Lumber Standard). Ons hout is dus afkomstig uit de duurzaam beheerde Scandinavische bossen en voorzien van FSC- en PEFC-keurmerken.

Houtskeletbouw staat voor een droog bouwproces. Mortel en pleister bij bakstenen huizen houden water vast. Na de bouw kan zo’n woning tot maar liefst 15000 liter water bevatten. Een houtskeletwoning daarentegen bevat zo goed als geen bouwvocht en er is geen uitdroogtijd nodig.

Een droog bouwproces – en een droge woning in het algemeen – is ook beter voor je gezondheid. Hout heeft vochtregulerende eigenschappen waardoor de luchtvochtigheid van je woning steeds tussen 45% en 55% zal zijn. Vanaf de eerste dag beschik je over een gezond binnenklimaat waarin huisstofmijt, schimmels en virussen nauwelijks kans krijgen.

Houtskeletbouw is toekomstgericht. Misschien wordt je woning wel te klein na de komst van een baby of wil je na verloop van tijd toch je woonkamer nog wat uitbreiden. Bij een houtskeletwoning blijft het kap- en breekwerk beperkt. Een extra verdieping toevoegen is in vele gevallen geen probleem dankzij het lichte gewicht van de houtconstructie.

Thermische inertie is het vermogen van een materiaal om warmte of koude op te nemen en daarna weer vrij te geven. Een lage thermische inertie betekent dat een materiaal warmte snel opneemt en ook weer snel afgeeft. Bij het gebruik van materialen met een hoge thermische inertie – zoals bakstenen – worden sterke pieken in de temperatuur in de woning tegengegaan.

Bij een lagere thermische inertie wordt er minder energie opgeslagen in de structuur zelf. Je woning warmt sneller op dan bij stenen muren, omdat bij steen eerst de volledige muur zelf moet opwarmen. Tijdens een warme zomer zal je houtskeletwoning ’s nachts ook veel vlugger afkoelen.

Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw

De opbouw van een houtskeletwoning

Opbouw van een houtskeletwand
(buitenwand – van binnen naar buiten)

  • gipskartonplaat
  • leidingspouw (eventueel opgevuld met isolatie)
  • dampscherm
  • isolatie (Rockwool Base Vario)
  • houten skelet
  • dampopen OSB3-plaat
  • spouwisolatie (Rockwool Rockfit Premium Silver)
  • gevelbekleding

Opbouw van een houtskeletdak
(van binnen naar buiten)

  • gipskartonplaat
  • leidingspouw (of plafondlatten)
  • dampscherm
  • isolatie (Rockwool Rockroof Flexi Plus)
  • houten spanten
  • dampopen OSB3-plaat
  • onderdakfolie
  • tengelatten
  • panlatten
  • dakpannen

Dit is een voorbeeldopbouw. De precieze opbouw is afhankelijk van situatie tot situatie en jouw persoonlijke voorkeuren.