Energiezuinig bouwen wint de laatste jaren meer en meer aan belang. Een groeiend aantal mensen is dan ook zeer bewust bezig met de eigen ecologische voetafdruk, maar ook met de stijgende kosten die gepaard gaan met verwarming en elektriciteit. De installatie van warmtepompen, zonnepanelen of een zonneboiler zit sterk in de lift. Toch kan je door het totaalproject slim aan te pakken ook zonder deze dure technieken energiezuinig bouwen.
Duurzame bouwmaterialen
Energiezuinig bouwen betekent ook ecologisch bouwen of energieneutraal bouwen. Tijdens het hele bouwproces wordt daarom rekening gehouden met de impact op het milieu. Houtskeletbouw leent zich uitstekend voor energiezuinig bouwen. Hout is namelijk een natuurlijk en zeer milieuvriendelijk materiaal. Het is de enige grondstof die zichzelf vervangt en het verwerken van bomen tot houten balken tot houtskeletstructuur is een vrij milieuvriendelijk proces. In dit productieproces is de uitstoot van CO2 namelijk duidelijk lager dan bij andere grondstoffen.
Wil je dus je steentje bijdragen aan het beperken van de klimaatopwarming? Dit kan je doen door te kiezen voor houtskeletbouw in de plaats van meer traditionele grondstoffen zoals beton of baksteen.
Bovendien zorgt houtskeletbouw meteen voor een droge woning. Je nieuwe sleutel-op-de-deurwoning is zo van bij het begin gezond met een stabiele luchtvochtigheid waarbij schimmels, bacteriën en huisstofmijt geen kans krijgen.
Laag E-peil
In het kader van de EPB-normen (Energieprestatie en Binnenklimaat) van de overheid werd het E-peil in het leven geroepen. Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager, hoe energiezuiniger. Sinds 1 januari 2021 mag het E-peil van een nieuwbouwwoning maximaal 30 zijn.
Energiebesparende tips:
Bij energiezuinig bouwen is het belangrijk goed rekening te houden met de zon. Door de woning slim in te delen kan je de warmte van de zon maximaal benutten. Om zonnewarmte binnen te laten is best zo’n 40 à 60% van de totale vensteroppervlakte gericht naar het zuidoosten, zuiden of zuidwesten. De grootte van de ramen aan de noordkant blijft best beperkt door er ruimtes te voorzien die niet veel natuurlijke lichtinval nodig hebben. Denk maar aan een toilet of badkamer. Via de ramen win je namelijk niet alleen warmte, van alle warmte die ontsnapt gaat er het meest langs de ramen verloren.
Een andere factor bij energiezuinig bouwen is volledige luchtdichtheid. Zo beperk je warmteverlies via kiertjes in de wanden. Zelfs via het kleinste spleetje kan er veel lucht (en dus warmte) ontsnappen. Bij ENERBO voorzien we de binnenzijde van gipsplaten en werken we het dampscherm nauwkeurig af bij de plaatsing van de isolatie.
Een woning mag dan wel luchtdicht zijn, zonder degelijke isolatie sta je nergens. Het volstaat niet om enkel de muren en het dak te isoleren. Ook de vloeren en zelfs de ramen moeten goed geïsoleerd worden. Bij houtskelet is het makkelijk de wanden tot in de puntjes te isoleren en hout heeft bovendien al uitstekende isolerende eigenschappen.
Bij energiezuinig bouwen is niet alleen de oriëntatie van de woning van belang, ook de vorm speelt een doorslaggevende rol. Een compacte vorm zoals een kubus is de beste voor een energiezuinige woning. Het komt er hierbij op aan het bewoonbare volume te maximaliseren terwijl de oppervlakte van de buitenschil beperkt blijft. Hoe minder muuroppervlakte er in contact komt met de buitenlucht, hoe minder warmte er zo verloren kan gaan.