Het allereerste wat opvalt aan een woning is uiteraard de buitenkant. Ook bij houtskeletbouw is de gevelbekleding daarom een aspect om goed over na te denken. Niet alleen kan de gevelbekleding een woning volledig afmaken, ze beschermt je woning ook tegen koude en vocht. Of je woning nu in houtskeletbouw is opgetrokken of met traditionele technieken werd gebouwd, maakt in principe niets uit. Je hebt met andere woorden net zoveel mogelijkheden. We overlopen enkele van de vele opties.
Houten gevelbekleding voor houtskeletbouw
Als je helemaal overtuigd bent van de voordelen van houtskeletbouw, is het niet ondenkbaar dat je een echte houtliefhebber bent. Een houten gevelbekleding voor je houtskeletbouw-woning lijkt dan een goede optie. Ook bij woningen volgens meer traditionele bouwtechnieken kan houten gevelbekleding geplaatst worden. Een houten gevelbekleding voor houtskeletbouw is een zeer duurzame keuze. Hout is een hernieuwbare, ecologische en duurzame grondstof die de totale ecologische voetafdruk van het project beperkt. De CO2-uitstoot bij de productie ervan is namelijk een stuk lager dan bij traditionele materialen. Het hout is ook afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (FSC).
Met een houten gevelbekleding voor houtskeletbouw kan je nog alle kanten op qua stijl. Hout is namelijk beschikbaar in een brede waaier aan kleuren. Over het algemeen maken we het onderscheid tussen zachte en harde (tropische) houtsoorten. De harde houtsoorten zijn wat beter bestand tegen de inslagen van bijvoorbeeld hagel. Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn den, spar, lariks, ceder of grenen. Hardhoutsoorten hebben vaak meer exotische namen zoals iroko, padoek, afrormosia of itauba. Ook thermische houtsoorten komen steeds vaker voor. Door het hout te impregneren of te drenken in een vloeistof wordt het sterker en beter bestand tegen vocht.
Metalen gevelbekleding voor houtskeletbouw
Metalen gevelbekleding voor een houtskeletbouw-woning? Jawel! Metaal als gevelbekleding is al lang niet meer enkel voor industriële gebouwen of garages weggelegd. Het geeft je woning een zeer strakke en moderne uitstraling. Metalen gevelbekleding bestaat in heel wat verschillende vormen zoals:
- Platen met of zonder reliëf: Deze platen zijn vaak gemaakt uit aluminium.
- Cassettes: Deze techniek wordt niet zo vaak toegepast. Cassettes zijn platte elementen waarbij de zijden wat worden omgevouwen wat ze verstevigt en je de bevestiging niet ziet.
- Leien: Leien of dakpannen zijn op zich een ander soort gevelbekleding, maar ze kunnen zeker nagemaakt worden uit metaal. Door de dakbedekking door te trekken naar de gevel, creëer je een zeer strak geheel.
- Sandwichpanelen: Deze panelen kunnen een golvende of vlakke uitvoering hebben.
Vezelcementplaten voor houtskeletbouw
Vaak wordt ook gekozen voor vezelcementplaten als afwerking van houtskeletwoningen. Vezelcementplaten bestaan grotendeels uit minerale grondstoffen die aangevuld worden met versterkingsvezels voor een ongeziene sterkte. De platen zijn brandveilig, recycleerbaar, onderhoudsvriendelijk, vormvast, vorstbestendig en budgetvriendelijk. Ze kunnen een effen of gestructureerd oppervlak bevatten en zijn verkrijgbaar in een waaier aan kleuren.
- EQUITONE [tectiva]: dit vezelcementmateriaal is in de massa gekleurd en heeft een licht geschuurd oppervlak met natuurlijke kleurschakeringen.
- Rockpanel: ook de vezelcementbekleding van Rockpanel is versterkt met cellulosevezels, wat het een uiterst brandveilig en onderhoudsvriendelijk materiaal maakt.
- Trespa® Meteon®: Trespa® Meteon® bestaat voor 70% uit houtgebaseerde vezels. In combinatie met thermohardende harsen ontstaat er een sterke plaat die zich uitstekend leent voor diverse esthetische oplossingen.
Leien als gevelbekleding voor houtskeletbouw
Leien kan je als dakbedekking én als gevelbekleding gebruiken bij houtskeletbouw. Over het algemeen maken we het onderscheid tussen natuurleien en kunstleien. Bij natuurleien worden leisteenblokken verzaagd tot bladen. Kunstleien worden gemaakt uit vezelcement (een mengsel van minerale vezels en cement). Natuurleien zijn wel gevoeliger aan mosvorming dan kunstleien.
Leien worden gemonteerd op een houten rasterwerk met behulp van haken of spijkers. Zo zijn veel patronen mogelijk:
- leien in halfsteensverband
- leien in dubbele dekking
- leien in klassiek dambordpatroon
- leien in open voeg
- leien in enkelvoudige horizontale dekking (in lijn)
Crepi gevelbekleding voor houtskeletbouw
Crepi is de omgangsnaam voor sierpleister. Het bestaat voornamelijk uit cement en zand. Crepi is erg in trek tegenwoordig dankzij de strakke uitstraling. Het heeft ook een groot waterafstotend vermogen.
Bovendien is crepi dampopen waardoor (in combinatie met een dampopen isolatie) je woning goed kan ademen. Crepi kan in een brede waaier aan kleuren uitgevoerd worden. Er zijn wel meer dan 800 verschillende tinten.
Een klein nadeel van crepi gevelbekleding voor houtskeletbouw is dat het vrij snel vuil wordt. Dit hangt uiteraard ook af van de weersomstandigheden. Onder invloed van de zon of slagregen kan de kleur ook licht wijzigen. Donkere kleuren kunnen na verloop van tijd wat lichter uitvallen en mosvorming kan vlekken veroorzaken.
Baksteen als gevelbekleding voor houtskeletbouw
De klassieke baksteen wordt wellicht nog altijd het meest gebruikt als gevelbekleding. Het enorme aanbod zit daar waarschijnlijk voor iets tussen. Er zouden niet minder dan 3500 verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Dit betekent dat er onderling ook grote verschillen zijn en dat, hoewel het om hetzelfde product gaat, toch een totaal verschillend resultaat denkbaar is. Klassiek, modern of toch eerder rustiek. Vele designs zijn mogelijk. Tegenwoordig zijn zeker de voegloze gevelstenen erg populair.
Tussen de ruwbouw en een stenen gevel is er steeds een spouwmuur die kan worden opgevuld met isolatie. De gevel vangt uiteraard regenwater op. Baksteen houdt dit uitstekend tegen.
Spuitkurk als gevelbekleding voor houtskeletbouw
Spuitkurk is hetzelfde als natuurlijke kurk maar dan in spuitvorm. Het wordt gemaakt op basis van natuurlijke kurkkorrels, acrylaatharsen op waterbasis, kleurpigmenten en plantaardige oliën. Spuitkurk is daardoor 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Voor gevelbekleding wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de versie met grove korrels.
Het is een zeer elastische coating die uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast is het ook uiterst waterafstotend én geluidswerend. Afhankelijk van de precieze samenstelling zou spuitkurk zo’n 8 à 10 decibel meer moeten tegenhouden.
Welk materiaal kies je dan best voor de gevelbekleding van je houtskeletbouw-woning?
Welke gevelbekleding je best kiest voor je houtskeletbouw, hangt grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeuren en je budget. In enkele gevallen is een bepaalde bekleding niet mogelijk door de specifieke situatie. Heb je liefst een warme, natuurlijke look? Dan zijn bakstenen of hout een goede optie. Of is een moderne, strakke stijl toch meer iets voor jou? In dit geval opteer je beter voor platen, metaal of crepi.
Er zijn vele mogelijkheden op vlak van design, kleur en vorm. Verschillende stijlen combineren is al lang geen eigenaardigheid meer. Zo is het ook mogelijk om bepaalde materialen te combineren.