Houtskeletbouw is nog niet volledig ingeburgerd in België. De curve is stijgende, maar toch bedraagt het aandeel houtbouw bij de nieuwbouwwoningen maar een grote 10%. Er bestaan dan ook nog een pak vooroordelen tegenover bouwen in hout. Een ervan gaat over de brandveiligheid bij houtskeletbouw. Want kan een woning waarvan het skelet volledig op houten balken bestaat wel brandveilig zijn? In 1 woord: jazeker! In deze blogpost leggen we je uit hoe dat kan.
Houtskeletbouw: een uitstekende brandveiligheid
Hout is een brandbaar materiaal. Het is geen toeval dat een haardvuur brandt op basis van brandhout en ook voor een kampvuur gebruik je houten takken of balken. Toch kunnen we zorgen voor een uitstekende brandveiligheid bij houtskeletbouw.
Bij een woning in houtskeletbouw zijn de wand- en vloerpanelen opgebouwd in lagen met onder andere gipsplaten en isolatiemateriaal. Deze opbouw is afgestemd op hoe een brand zich ontwikkelt. Dit verloopt namelijk volgens een geijkt proces. De gipsplaten zijn een brandwerende bekleding van wanden en vloeren. Ook op vlak van isolatie kiezen we steeds voor brandwerende producten. Dit isolatiemateriaal beschermt op die manier de houten balken van het skelet tegen inbranding en draagt bij aan de brandveiligheid van houtskeletbouw.
Door de opbouw op een slimme manier aan te passen, kunnen we een brandwerendheid garanderen van 30, 60 of 90 minuten. Als er – in het allerslechtste geval – toch brand zou ontstaan, is de schade vaak heel wat minder erg dan bij een traditioneel gebouwde woning.
Hout vertraagt de eigen ontbranding
Het klinkt misschien paradoxaal, maar houtskeletbouw verhoogt net de brandveiligheid. De carbonisatie van hout is vrij laag en constant. Als hout brandt, vormt er zich een houtskoollaagje. Dit laagje werkt beschermend en isolerend voor de houtlagen eronder. Daardoor zal het inbranden van een houten balk snel beginnen maar daarna steeds langzamer gaan. Houtskool is namelijk een slechte warmtegeleider.
Hoewel een houtstructuur dus op zich een hogere brandbaarheid heeft dan bijvoorbeeld staal, zal het toch lang stabiel blijven. Staal verliest dan weer veel sneller zijn draagkracht in vergelijking met hout.
Wat met de brandverzekering bij houtskeletbouw?
Hoe brandbaarder de constructie, hoe hoger de verzekeringspremie. Dat is zowat de gouden regel bij brandverzekeringen. Voordat houtskeletbouw degelijk ingeburgerd was, kwam het wel eens voor dat de brandverzekering voor houtskeletbouw hoger lag. Dat is nu niet meer het geval. De verzekeraars zijn op de hoogte van de technische specificaties en ontwikkelingen waardoor de premie voor een woning in houtskeletbouw en een woning volgens traditionele technieken in dezelfde lijn liggen.