Een van de belangrijkste vooroordelen tegenover houtskeletbouw is dat het een kortere levensduur zou hebben dan traditioneel gebouwde woningen. Dit is een misopvatting. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat de levensduur van houtskeletbouw net dezelfde is als die van woningen uit steen. We leggen je in deze blogpost enkele belangrijke details uit.
Hout kan tegen een stootje
In Scandinavië en Canada wordt al decennialang gebruik gemaakt van houtskeletbouw bij het bouwen van woningen. In die streken moeten woningen tegen een flink stootje bestand zijn. De temperaturen kunnen er tot ver onder nul gaan in de winter en een sneeuwtapijt van 1 meter op het dak is geen uitzondering. Houtskeletwoningen in die streken bewijzen dus dat de levensduur van houtskeletbouw meer dan in orde is. Volgens onderzoeken ligt de levensduur van houtskeletbouw al snel op 80 à 100 jaar. En de levensduur van stenen woningen? Die is gelijkaardig.
Hoe verzekeren we een lange levensduur van houtskeletbouw?
- Het houtskelet wordt tot in de kleinste puntjes voorbereid in ons atelier. Die ideale omstandigheden laten ons toe om alle details grondig voor te bereiden. Bovendien wordt het skelet behandeld met een beschermend product om de levensduur van je woning in houtskeletbouw te optimaliseren.
- Water en hout is geen goed huwelijk. Daarom verloopt het bouwproces van een houtskeletwoning in droge omstandigheden. In ons atelier is het uiteraard droog en ook wanneer het skelet op de werf in elkaar wordt gezet, is het best droog. Als het toch regent, is dat geen groot probleem. De puzzel in elkaar doen passen gaat namelijk heel snel, waardoor je nieuwe sleutel-op-de-deurwoning snel water- en winddicht is.
- We bouwen enkel met de allerbeste materialen die we uitgebreid hebben getest. Wie kiest voor kwalitatief mindere materialen, boet al snel in op de levensduur.
Het onderhoud van houtskeletbouw
Een bijkomende mythe over houtskeletbouw is dat deze techniek meer onderhoud zou vergen. Dit is niet waar. Onderhoud bij een gebouw beperkt zich vooral tot de zogenaamde schil (gevel, dak, vloer). Of de basis dan uit hout, steen of beton bestaat, maakt in principe niet zoveel uit. Dakgoten, kozijnen en de gevelbekleding zijn onderdelen die wel onderhoud vergen, maar dat is bij een basis uit steen of beton ook het geval.