Een woning in houtskeletbouw wordt niet alleen razendsnel opgebouwd en is dankzij een droog bouwproces ook uiterst gezond, ze is daarnaast heel energiezuinig. Een voorwaarde daarvoor is dat het houtskelet goed geïsoleerd wordt. En dat is eigenlijk best eenvoudig. Een houtskeletwoning biedt daarom een uitstekende thermische én akoestische isolatie. Bovendien is de isolatie bij houtskeletbouw van ENERBO altijd conform de huidige normen.

Isolatie bij een houtskeletwoning

De vloer bij houtskeletbouw isoleren

De isolatie van de vloer in een houtskeletbouw-woning bestaat vaak uit platen uit minerale wol, PIR-platen of EPS-platen. Afhankelijk van het soort vloer (begane vloer, verdiepingsvloer of zoldervloer) wordt een ander type isolatie gebruikt wegens een andere noodzaak.

  • Begane vloer: Vloerisolatie in een houtskeletbouwwoning op de begane grond is vooral om thermische redenen. De isolatie gebeurt zoals bij traditionele woningen. We leggen leidingen op de betonplaat, hierop spuiten we PU-schuim dat we vervolgens afwerken met chape en tegels. Die liggen aan de warme kant van de isolatie, waardoor de vloer makkelijk mee opwarmt en er zich geen condensatie vormt.
  • Verdiepingsvloer: Isolatie bij een vloer tussen twee verdiepingen is er vooral om geluid te reduceren. Een van de vooroordelen rondom houtskeletbouw gaat namelijk over de akoestiek. Vaak denkt men dat houtskeletbouw minder goed scoort op vlak van akoestiek, maar dit klopt niet. Bij ENERBO gebruiken we voornamelijk Rockwool. Die isolatie heeft zowel uitstekende akoestische als thermische eigenschappen. Verder is het ook een brandwerend materiaal.
  • Zoldervloer: Bij de zoldervloer hangt de isolatie in de houtskeletbouw-structuur af van de functie. Als de zolder als bewoonbare ruimte wordt gebruikt, zal het dak al thermisch geïsoleerd zijn. De functie van de vloerisolatie is dan vooral akoestisch isoleren. Bij een onbewoonde en onverwarmde zolder, moet de zoldervloer thermisch geïsoleerd worden.

Het dak bij houtskeletbouw isoleren

Het dak bij een houtskeletwoning wordt vaak geïsoleerd met dekens uit minerale wol zoals steenwol of glaswol. Beide varianten zorgen voor een uitstekende thermische én akoestische isolatie en de plaatsing ervan verloopt vrij eenvoudig. Deze dekens of matten zijn namelijk flexibel waardoor we ze makkelijk tussen de spanten kunnen vastklemmen.

Isolatie bij een houtskeletwoning

De wanden bij houtskeletbouw isoleren

De isolatie van de wanden bij een houtskeletbouw-woning verloopt wat anders dan bij een traditioneel gebouwde woning. Een huis in houtskeletbouw bestaat – zoals het woord zelf al verraadt – uit een houten skelet. Er moet dus geen spouw of bakstenen muur geïsoleerd worden en dat vraagt een andere techniek. Flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (bijvoorbeeld glaswol of rotswol) worden tussen de houten stijlen van de draagstructuur aangebracht. We maken graag gebruik van de producten van Rockwool.

Isolatie bij een houtskeletwoning

De opbouw van een houtskeletbouw-wand

Om de isolatie van houtskeletbouw beter te begrijpen, loont het de opbouw van een houtskeletwand van naderbij te bekijken. Je kan er overigens voor kiezen de isolatie zelf voor je rekening te nemen om te besparen op de eindfactuur. Hou rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Gipsplaat
  • Leidingspouw
  • Lucht- en dampscherm
  • Stijlenwand opgevuld met Rockwool
  • Dampopen OSB-plaat
  • Gevelisolatie
  • Luchtspouw
  • Gevelbekleding
Isolatie bij een houtskeletwoning
Isolatie bij een houtskeletwoning

Waarom is een dampscherm en dampopen folie noodzakelijk?

Bij de isolatie van houtskeletbouw moet de isolatielaag lucht- en dampdicht zijn, in tegenstelling tot bij traditioneel geïsoleerde spouwmuren. Daarvoor wordt een dampscherm gebruikt, waarvan de banen minstens 10 cm overlappen.

Een dampscherm draagt bij aan dampopen bouwen. Dit is een manier van bouwen en isoleren die natuurlijke isolatiematerialen gebruikt met vochtregulerende eigenschappen. Zo creëren we een ademend binnenklimaat met natuurlijke vocht- en warmteregulering.

Een zogeheten dampopen woning is luchtdicht aan de binnenkant. Aan de binnenkant bevindt er zich een dampscherm. Dit dampscherm zorgt ervoor dat het dauwpunt buiten de wand ligt. Daardoor kan er dan weer geen condensatie zijn binnen het houtskelet en blijven de wanden vochtvrij.

Bij houtskeletbouw wordt er ook gewerkt met een leidingspouw. Zo hoeft de schil niet doorboord te worden voor leidingen en technieken, waardoor de luchtdichtheid gegarandeerd blijft. Deze leidingspouw is tegenwoordig aanwezig in elke houtskeletwoning. Het is een ruimte in de wand waarin de leidingen van de elektriciteit en het sanitair kunnen worden weggewerkt. Bij traditioneel metselwerk worden er sleuven in de stenen geslepen.